Atėjus metui rinktis mėsą parduotuvėje, daugelis ieškome patikimų būdų, kaip pasirinkti pačią šviežiausią produkciją. Visgi atpažinti šviežumą ne visada lengva: skirtingai nei vaisius ar daržoves, kurių išvaizdą bei kvapą lengva įvertinti, mėsa gali slėpti netikėtumų. Tačiau yra gudrus triukas, padėsiantis lengvai įsitikinti, kad perkate šviežiausią mėsą.
Kaip atpažinti šviežią mėsą
Parduotuvėje pirmiausia atkreipkite dėmesį į mėsos pakuotę. Jei plastikinė pakuotė atrodo išsipūtusi, o mėsa nėra gerai prilipusi prie plastiko, rekomenduojama tokios mėsos vengti. Tai gali būti ženklas, kad mėsa patyrė temperatūrų svyravimus, dėl kurių susidarė oro tarpas ir pakuotė išsipūtė.
Toks defektas dažnai reiškia, kad produktas nebuvo laikytas tinkamomis sąlygomis. Kai pakuotėje atsiranda oro tarpas, tikėtina, jog mėsa buvo šildyta, o vėliau greitai atvėsinta. Temperatūrų kaita sudaro palankias sąlygas daugintis bakterijoms, o tai padidina riziką susirgti maisto sukeliamomis ligomis.
Ką dar atkreipti dėmesį renkantis mėsą
Išsipūtusi pakuotė – aiškus įspėjimas, tačiau yra ir daugiau svarbių požymių, į kuriuos verta atsižvelgti.
- Spalva: Šviežia jautiena iš pradžių būna purpurinės spalvos, bet vėliau įgauna įprastą vyšninį atspalvį. Jei mėsa pasidaro tamsiai ruda ar pilkšva, jos vartoti nereikėtų – tikėtina, jog ji pradeda gesti. Vištiena turi būti švelniai rausva su baltomis riebalų gyslelėmis; geltona ar pilka spalva nurodo sugedimą ir pavojų sveikatai.
- Kvapas: Nors dar neatidarius pakuotės kartais sunku įvertinti kvapą, pažeistuose produktuose dažnai atsiranda rūgštus ar nemalonus aromatas, primenantis pernokusį kiaušinį ar rūgštų pieną. Tai aiškus ženklas, kad mėsa pasenusi.
Kada mėsa tinkama vartoti
Jei mėsa sandariai supakuota, išlaikiusi natūralią spalvą ir neturi pašalinio kvapo, galima drąsiai ją gaminti. Svarbiausia – pasitikėti savo pojūčiais ir nedvejoti, jei kyla įtarimų dėl produkto šviežumo.
Laikydamiesi šių paprastų taisyklių, kiekvieną kartą išsirinksite saugią ir kokybišką mėsą, kuri puikiai tiks tiek kasdieniams, tiek ypatingiems patiekalams.