Mikrobangų krosnelė, vienas didžiausių virtuvės išradimų, dažnai naudojama tik maistui pašildyti. Tačiau joje slepiasi gerokai daugiau galimybių – reikia tik išmokti tinkamai išnaudoti jos funkcijas. Viena svarbiausių, tačiau daugeliui dar mįslinga, – galios reguliavimas.
Kuo svarbus galios lygio pasirinkimas?
Kaip ant viryklės galima reguliuoti kaitrą, taip ir mikrobangų krosnelėje galios lygio mygtukas leidžia koreguoti, kokiu intensyvumu šildomas maistas. Dažniausiai prietaisas įsijungia maksimaliu galingumu, tačiau sumažinus galią, tam tikri patiekalai paruošiami švelniau ir dažnai netgi skanesni. Tai padeda išvengti persausėjimo, pervirimo ar nuo lėkštės išbėgusio maisto.
Galios lygio reguliavimo esmė – trumpi „poilsio“ intervalai. Dalis intensyvaus karščio tuo metu sklinda iš jau įkaitinto maisto – šiluma tolygiai pasiskirsto ir nepasiekia kraštutinės temperatūros. Tai ypač padeda, kai reikia pasiekti subtilų rezultatą.
Kaip nustatyti tinkamą galios lygį?
Skirtinguose modeliuose galia reguliuojama mygtukais, dažniausiai – pasirenkant skaičius nuo 1 iki 10 arba procentinę reikšmę. Tiksliausią informaciją suteiks instrukcija, bet dažniausiai užtenka žinoti pagrindinius principus – kuo mažesnis pasirinktas skaičius, tuo švelnesnis šildymas.
Kada verta naudoti žemą galią?
- Atitirpdymas: Mažiausias galios lygis idealiai tinka šaldytiems produktams, nes šiluma skleidžiama nepertraukiamai, o po truputį. Išoriniai vandens sluoksniai atšyla pirmiau, perteikiant temperatūrą link centro.
- Sviestui, sūriui ar ledams suminkštinti: Žemos galios dėka maistas suminkštėja, bet neištirpsta ir nepraranda tekstūros.
- Duonos, bandelių, kepinių šildymui: Maža galia leidžia išlaikyti purumą ir neperkaitinti gaminių.
Kada naudoti vidutinį galios lygį?
- Vidutinio galingumo nustatymai praverčia daugeliui kasdienių patiekalų. Tokiu būdu kiaušiniai plakiniui, ryžiai, kruopos, avižinė košė ar net kakava išverda vienodesnės tekstūros ir rizika perkaisti sumažėja.
Kada verta rinktis aukštą galią?
- Didžiausias galios lygis dažniausiai pasirenkamas maistui pašildyti arba ruošiant didelį skysčio kiekį, pavyzdžiui, sriubas ar troškinius – ypač, jei juose daug vandens. Tačiau sausas ar mažai drėgmės turintis maistas tokiu būdu gali pernelyg išdžiūti ar net sudegti.
Kaip pasinaudoti galios lygio mygtuku kasdien?
Pasirinkę jums reikalingą galios lygį, išvenkite dažnų klaidų – pavyzdžiui, beveik viską šildyti maksimaliu galingumu. Priklausomai nuo recepto, galios mažinimas padės paruošti maistą švelniau, lengviau kontroliuoti procesą ir netgi patogiau prižiūrėti švarą, nes neliks išbėgusio ar pridegusio maisto.
Eksperimentuokite su įvairiais galios lygiais: vieniems ingredientams tiks žemas, kitiems – vidutinis ar aukštas. Taip kiekvieną patiekalą pritaikysite būtent savo pomėgiams ir išvengsite nepavykusių eksperimentų.













