Ar kada susimąstėte, kas iš tiesų yra kedrinės pinijos sėklos – vadinamos pušų riešutais? Šis ingredientas dažnai naudojamas tradiciniuose patiekaluose, tokiuose kaip pesto padažas, tačiau jo kilmė ir savybės vis dar stebina daugelį. Nors pušų riešutai dažnai laikomi riešutais, jų klasifikacija gali nustebinti ne vieną gurmaną.
Iš kur atsiranda pušų riešutai
Pušų riešutai iš tiesų nėra tikrieji riešutai – jie yra pušų medžių sėklos, užaugusios pušų kankorėžiuose. Dažniausiai vartojami pušų riešutai išgaunami iš akmens pušies arba piñonų pušies, nes jų sėklos didesnės ir skanesnės. Vis dėlto pasaulyje auga daug įvairių pušų rūšių, ir skirtingose vietovėse pušų riešutai gali šiek tiek skirtis pagal dydį, skonį ar atsiradimo sąlygas.
Pagrindiniai augimo reikalavimai – daug saulės, lengvai praleidžianti smėlinga dirva ir, savaime suprantama, pušys. Taigi šį ingredientą galima aptikti labai įvairiose pasaulio vietose.
Ar pušų riešutai – tai riešutai?
Nors pavadinimas sufleruoja kitaip, pušų riešutai klasifikuojami kaip sėklos, o ne tikrieji riešutai ar medžių riešutai. Dėl šios priežasties kai kurių žmonių, alergiškų riešutams, organizmas į pušų riešutus nereaguoja, tačiau išimčių gali pasitaikyti, tad verta būti atsargiems ir pasitarti su gydytoju, jei esate alergiškų riešutams sąraše.
Kodėl pušų riešutai kainuoja tiek daug?
Jeigu kada nors pirkote pušų riešutų, tikriausiai pastebėjote, kad jie pasižymi aukšta kaina. Šis delikatesas vertinamas už subtilų skonį, tačiau jo užauginimas ir surinkimas – sudėtingas ir ilgas procesas.
Viena iš priežasčių yra pati gamtos dinamika: pušys, iš kurių renkami riešutai, auga ne tankiai, todėl jų ne taip lengva aptikti. Be to, norint gauti pušų riešutų, reikia po kelerius ar net daugiau metų sulaukti, kol medis pradės derėti. Kankorėžiai skinami rankomis, džiovinami saulėje, po to atidaromi siekiant išimti riešutus. Visa tai reikalauja daug laiko ir darbo. Be to, tik kelios pušų rūšys subrandina skanias, valgomąsias sėklas. Trumpas derliaus nuėmimo sezonas ir didelė paklausa visame pasaulyje – ypač gurmaniškose virtuvėse ir gaminant populiarius patiekalus – dar labiau kelia šio produkto kainą.
Kaip ir kada renkami pušų riešutai?
Pušų riešutų derlius – tikras iššūkis. Sėkloms reikalingi mėnesiai, kad subręstų viduje esančiuose kankorėžiuose, o jų surinkimo procesas itin kruopštus. Paprastai kankorėžiai skinami, kai jie dar nėra visiškai subrendę, tuomet sukraunami į maišus ir paliekami saulėje, kad lengviau prasiskleistų. Tuomet rankomis išimamos vertingos sėklos – pušų riešutai.
Naudingos pušų riešutų savybės
Pušų riešutuose yra daug vertingų maistinių medžiagų – jie gausūs mononesočiųjų riebalų rūgščių, baltymų, magnio ir vitamino E. Taip pat, sėklose randama antioksidantų bei pinoleno rūgšties, kuri gali padėti palaikyti širdies sveikatą, mažinti uždegiminius procesus ir net prisidėti prie apetito mažinimo.
Kaip saugoti pušų riešutus?
Dėl nemažo riebalų kiekio pušų riešutai greitai genda ir gali imti kartėti. Geriausia juos laikyti sandariame inde šaldytuve arba ilgesniam laikui susidėti į šaldiklį. Prieš vartojant pravartu patikrinti, ar riešutai neturi nemalonaus kvapo.
Ką naudoti vietoje pušų riešutų?
Nesate šio ingrediento gerbėjas arba norite sutaupyti? Pušų riešutus virtuvėje nesunkiai pakeis kiti riešutai ar sėklos – populiarūs pasirinkimai yra anakardžiai, migdolai, graikiniai riešutai, saulėgrąžų ar moliūgų sėklos. Jie ypač tiks gaminant pesto ar kitus patiekalus, kuriuose reikalaujama švelnaus riešutinio prieskonio.













