Nors dažnas rameną sieja su greitu maistu – ypač tarp studentų – tradicinė šio patiekalo versija Japonijoje yra gerokai įspūdingesnė. Įvairūs garnyrai, tokie kaip kepta kiauliena, bambuko ūgliai, virti kiaušiniai ar žuvies pyragai, ramenui suteikia ypatingų skonių ir kvapų. Pastaraisiais metais restoranuose vis daugiau siūloma gurmaniškų ramen variantų, tad gardžiuotis šiuo Azijos kulinarijos stebuklu galima netoli namų.
Ramen kelias iš Kinijos į Japoniją
Pats ramen atsiradimas glaudžiai susijęs su Kinijos ir Japonijos istorija. XVII amžiuje Japoniją pasiekė kvietinių makaronų gamybos tradicija, atgabenta kinų imigrantų. Iš pradžių šie makaronai buvo vadinami shina soba – pavadinime slypi istorinis kinų kilmės žymuo bei žodis „soba“, reiškiantis plonus grikių makaronus. Ilgainiui kiniškas terminas „lamian“ tapo „ramen“ ir prigijo Japonijos virtuvėje.
Pirmieji ramen restoranai ir kelias į populiarumą
Ramen patiekalai greitai įsitvirtino Japonijoje – 1910 metais Tokijuje atsidarė pirmasis ramen specializuotas restoranas. Nors pradžioje šis patiekalas buvo laikytas prabangiu maistu, po Antrojo pasaulinio karo viskas pasikeitė. Dėl maisto stygiaus net buvo uždrausta gaminti kai kuriuos prabangesnius patiekalus, įskaitant ir rameną. Tačiau prasidėjus importui iš kitų šalių, ypač pradėjus atvežti kviečius, kvietinių makaronų tradicija vėl atgijo. Ramen žaibiškai išpopuliarėjo kaip pigus, sotus ir greitai paruošiamas gatvės maistas, pardavinėjamas mažuose kioskuose.
Naujas etapas: greitieji ramen makaronai
1958 metais viskas pasikeitė, kai buvo sukurti dehidratuoti, itin greitai paruošiami ramen makaronai, kuriuos užteko užpilti verdančiu vandeniu. Septintajame dešimtmetyje šis patiekalas pasiekė pasaulį – pardavinėtas patogiose, iš polistireno pagamintose pakuotėse. Kad būtų patogiau valgyti, amerikietiškai adaptuotuose variantuose makaronai tapo trumpesni – tinkami valgyti šaukštu, o ne tradicinėmis lazdelėmis.
Šiuolaikinio ramen istorijos tąsa
Ramen per dešimtmečius užsitarnavo ypatingą vietą šiuolaikinėje kultūroje. Japonijoje netgi atidaryti net du muziejai, skirti būtent šiai sričiai. Dėl garsių restoranų, kurie padėjo perkurti ramen į gurmanišką patiekalą, šis maistas iš paprasto ir pigaus tapo tikru kulinariniu potyriu. Restoranuose galima išragauti įvairiausių ramen variantų, pasižyminčių tiek išskirtiniu paruošimu, tiek kruopščiai atrinktais ingredientais.
Skirtingos ramen sultinio rūšys
Dažniausiai ramen restoranuose siūlomi kelių skonių sultiniai:
- Shoyu – pagaminta su sojų padažu ir pasižymi stipriu, sodriu skoniu
- Miso – gaminama iš fermentuotų sojų pupelių pastos
- Shio – lengvas, dažnai gaivinantis vištienos ar žuvies pagrindu
- Tonkotsu – riebus, kreminės konsistencijos sultinys iš ilgai virtu kiaulienos kaulų
Ramen sultiniai garsėja išraiškingu, malonumu burnoje tirpstančiu umami skoniu, kuris šį patiekalą daro nepakartojamu.
Ramen sostinė – Tokijas
Šiandien Tokijas laikomas tikra ramen sostine – mieste veikia tūkstančiai specializuotų ramen restoranų. Kai kurie garsūs prekių ženklai plečiasi už Japonijos ribų, siūlydami autentiškus skonius ir kituose pasaulio miestuose. Nesvarbu, ar mėgstate tradicinį, ar šiuolaikiškai improvizuotą ramen, kiekvienas gali rasti savo mėgstamą šio patiekalo variantą.