Vasara be arbūzo tiesiog neįsivaizduojama – šis vaisius ne tik gaivina per karščius, bet ir tampa įvairių desertų, gėrimų ar net šaltų užkandžių dalimi. Nors daugeliui įprastas raudonas arba rožinis minkštimas, pastaraisiais metais vis dažniau dėmesio sulaukia ryškiai geltonas arbūzas. Jis traukia akį savo spalva ir maloniai stebina skoniu.
Kas yra geltonas arbūzas
Iš išorės geltonasis arbūzas visiškai nesiskiria nuo įprastų – jo žievė žalia, dryžuota, o forma išlieka ovali ar apvali. Tačiau perpjovus tokį arbūzą, atsiveria ryškus geltonas minkštimas, kuris savo spalvą įgauna dėl beta-karotino. Ši medžiaga aptinkama ir moliūguose, morkose, saldžiosiose bulvėse. Atėjus arbūzų sezonui, geltonųjų rūšių dažniausiai galima rasti ūkininkų turguose ar specializuotose parduotuvėse.
Kaip atsirado geltonieji arbūzai
Nors gali pasirodyti, kad geltonas arbūzas – nauja mada, jis turi senas tradicijas. Manoma, jog tokie arbūzai buvo auginami jau prieš tūkstančius metų Afrikoje, netgi anksčiau nei įprasti raudonieji. Ilgainiui įvairūs geltonųjų arbūzų tipai buvo išvesti natūralaus selekcinio darbo būdu, atsirenkant ir kryžminant sėklas, be jokių genetinių pakitimų ar „dizaineriškų“ metodų.
Geltono ir raudono arbūzo skirtumai
Skiriamasis šių dviejų arbūzų bruožas – minkštimo spalva. Geltonus atspalvius suteikia beta-karotinas, o raudonus – likopenas. Abu pigmentai natūralūs ir aptinkami kitose daržovėse ar vaisiuose, tačiau jų poveikis organizmui skiriasi. Tiek vieni, tiek kiti arbūzai pasižymi vitamino C, kalio, skaidulų gausa ir mažai skiriasi savo tekstūra bei sultingumu.
Skonis ir rūšys
Geltonasis arbūzas neretai būna saldesnis už raudonąjį, išraiška švelnesnė, šiek tiek primenantys medų ar tropines natas. Kai kurios rūšys turės tvirtesnį arba minkštesnį minkštimą. Priklausomai nuo auginimo sąlygų ir pasirinktos veislės, gali skirtis tiek intensyvumas, tiek vandeningumas. Žinomiausios rūšys – „Yellow Doll“, „Desert King“, „Yellow Crimson“, „Buttercup Yellow Melon“.
Kur įsigyti geltonąjį arbūzą
Paprastai geltonųjų arbūzų galima rasti sezoninėse ūkininkų prekyvietėse, specializuotuose prekybos centruose ar tam tikrais metų mėnesiais didesniuose prekybos tinkluose. Jei nerasite jų savo parduotuvėje, visada galima pasiteirauti, galbūt kitąkart jie bus užsakyti pagal klientų norus.
Kaip pasirinkti prinokusį arbūzą
Renkantis tiek geltoną, tiek raudoną arbūzą verta atkreipti dėmesį į vadinamąją lauko dėmę – plotelį, ant kurio arbūzas ilsėjosi augdamas. Geltona ar sodri kreminė dėmė rodo, kad vaisius prinokęs, o jei ji balta ar žalsva – dar per anksti. Dar viena gudrybė – „belstuku“ – pasibelkite į arbūzą. Subrendęs vaisius atsilieps žemu ir skambiu garsu, o neprinokęs bus duslus. Be to, prinokęs arbūzas visada sunkus, nes jame daug sultys, o nepakankamai subrendęs sveria mažiau.
Laikymas ir šviežumo išlaikymas
Arbūzai kambario temperatūroje gali išbūti iki dviejų savaičių. Norint išsaugoti šviežumą ilgiau, rekomenduojama laikyti šaltai arba tamsioje vietoje. Po supjaustymo arbūzo gabaliukus verta laikyti sandariame inde šaldytuve – taip jie išliks švieži iki savaitės. Kiek laiko tiksliai laikysis nupirktas geltonas arbūzas, priklauso nuo jo brandos pirkimo metu. Geriausia vadovautis savo pojūčiais bei sveiku protu ketinant laikyti ilgiau.
Kur dar galima panaudoti geltoną arbūzą
Be to, kad geltonasis arbūzas puikiai tinka vaisių patiekalams, jis – puikus pasirinkimas sultims, desertams, ledams ar net šaltoms vasariškoms gaivinantiems kokteiliams. Jo spalva išskirtinė – galite paįvairinti sūrių padėklus ar paskaninti įvairias užkandžių lėkštes, kurios puikiai atrodo tiek kasdienybėje, tiek šventėse.











