Senųjų laikų meniu dažnai atrodo neįprastai paprasti, palyginti su šiuo metu siūlomu patiekalų gausumu. Taip buvo ir pirmuosiuose greito maisto restoranuose, kurie tuo metu dar tik bandė atrasti savo identitetą. Pradėkime nuo to, jog 1940 metais paprastame šeimos restorane buvo vos devyni skirtingi patiekalai, tačiau būtent šis trumpas sąrašas nulėmė didžiulę sėkmę ateityje.
Išskirtinis meniu
Pirmųjų metų patiekalų sąraše būta neįprastai daug pagražinimų – kiekvienam patiekalui suteikė apibūdinimą, pavyzdžiui, „viliojantis sūrainis“ arba „gaivinantis šaltas pienas“. Netgi populiarioji šakninė gira buvo pavadinta „malonia“. Tais laikais kainos taip pat džiugino – brangiausias patiekalas buvo kreminis pieno kokteilis, kurį pirkėjai mokėjo 20 centų. Jį siūlyta trijų skonių: šokolado, vanilės ir braškių. Tuo tarpu mažiau laidūs išleisti galėjai užsakyti paprastą šaltą pieną – jis kainavo tik 12 centų.
Klasikiniai pasirinkimai
Net penki patiekalai meniu išsiskyrė būdami pigiausi – už juos tereikėjo sumokėti po 10 centų. Tarp pigiausiųjų buvo bulvytės, kava, šakninė gira, apelsinų gėrimas ir gaivusis kola. Pačioje meniu viršuje puikavosi grynai iš jautienos gaminamas mėsainis. Tai buvo vienas pirmųjų restoranų orientyrų, nors populiariausias šiuolaikinis receptas buvo sukurtas vėliau.
Kaip keitėsi meniu?
Nuo ketvirtojo dešimtmečio pabaigos meniu patiekalų sąrašas ir kainos sparčiai augo. Šiandien šio greito maisto restorano pasirinkimai gerokai platesni: čia galima rasti ir pusryčių sumuštinių su kiaušiniu, ir žuvies patiekalų, ir netgi vegetariškų alternatyvų. Kai kurie restoranai tam tikrose šalyse siūlo dar įvairesnį asortimentą – pavyzdžiui, makaronų, individualiai surenkamų picų ar net vaflių. Visgi net ir dabar daugelis ankstyvųjų patiekalų išliko ir dažnai laikomi neatsiejama meniu dalimi. Tarp amžinai mėgstamų klasikų – mėsainiai, sūrainiai, pieno kokteiliai, kava bei firminės bulvytės.
Įdomūs faktai
- Nors bėgant metams atsirado daugybė naujų skonių, kai kurie pirmieji receptai vis dar populiarūs.
- Keli kadaise siūlyti patiekalai laikui bėgant buvo visiškai išimti iš meniu dėl mažesnio populiarumo.
- Pradinė sėkmė buvo paremta paprastumu – siauras asortimentas, greitas aptarnavimas, prieinamos kainos.
Šiandien pasaulyje sunku rasti žmogų, kuris nebūtų girdėjęs apie garsiuosius užkandžius ar su jais nesusidūręs keliaudamas po skirtingas šalis. Paprasta devynių patiekalų pradžia per kelis dešimtmečius virto neatsiejama šiuolaikinės kultūros dalimi.