Druska nuo senų laikų buvo neatsiejama mūsų virtuvės dalis, o jos naudojimas maistui išsaugoti žinomas jau tūkstančius metų. Mėsos, žuvies ir net daržovių bei vaisių sūdymas padėjo žmonijai užkirsti kelią greitam maisto gendimui, todėl druskos nauda išliko aktuali ir šiandien. Vis dėlto dažnas pagalvoja: ar druska apskritai gali sugesti?
Ar druska turi galiojimo laiką?
Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti keista, tačiau gryna druska niekada negenda. Priežastis paprasta: druskoje nėra vandens, be kurio nei bakterijos, nei kiti mikroorganizmai negali daugintis. Kai sūdomas maistas, druska ištraukia skysčius ir tokiu būdu atima iš bakterijų terpę, reikalingą išgyventi.
Tas pats principas leidžia druskai ilgai išlikti stabiliai – ją laikius sandariai ir sausai, nieko nenutiks net per daugelį metų. Net jei pakuotėje nurodytas galiojimo terminas, jis skirtas tik patogumui ar teisiniams reikalavimams. Druskos natūralios savybės savaime nepripažįsta terminuotos vartojimo ribos.
Ką daryti su druska, kurios sudėtyje – priedai?
Vis dėlto ne visa druska yra tokia pati atspari pokyčiams. Paprasta valgomoji druska dažnai papildyta jodu, prieskoniais ar net spalvikliais – šios medžiagos ilgainiui gali prarasti savo kokybines savybes. Pavyzdžiui, joduota druska laikui bėgant netenka dalies jodo, o druska su antisklindančiomis medžiagomis gali pradėti kaupti gabalėlius dėl drėgmės absorbcijos.
Kitų priedų, tokių kaip kvapai ar natūralūs dažikliai, irgi gali sumažėti ar pasikeisti struktūra. Tačiau ir tokiu atveju pati druska nesuges, nors jos kokybė galbūt nebebus ideali.
Kaip atpažinti, ar druska prarado kokybę?
Grynai chemine prasme druska nesugenda, tačiau laikymo sąlygos gali paveikti jos pojūtį ar kvapą. Jei druska per ilgą laiką sugeria aplinkos kvapus ar pats pakelis susidrėkina, galite užuosti nemalonų aromatą arba rasti sušokusius gabalėlius. Tai dažniausiai nutinka daug drėgmės turinčiuose namuose ar laikant druską arti viryklės.
Druska neturėtų būti drėgna, kvepėti nemaloniai ar turėti matomų nešvarumų. Jei taip nutiko, geriau ją išmesti – ne todėl, kad ji sugenda, o dėl suprastėjusio skonio ar tekstūros. Taip pat derėtų atsisakyti druskos, į kurią pateko nešvarumų ar vabzdžių.
Ar verta naudoti pasibaigusio galiojimo druską?
Daugeliu atvejų galite drąsiai naudoti druską ir po nurodyto galiojimo laiko, tačiau reikėtų žinoti: kai kurios praturtintos druskos (pavyzdžiui, joduotos) laikui bėgant praras naudingas medžiagas. Jei jums svarbi būtent jodo nauda, seniau laikytos druskos efektas gali būti mažesnis. Vis dėlto pats druskos kiekis nelieka kintamasis – druska saugiai tinka vartojimui net ir praėjus daug laiko nuo pirkimo.
Ar „pasenusi“ druska gali pakenkti sveikatai?
Svarbiausia žinoti, kad net ir ilgai laikyta druska nesukels apsinuodijimo ar sveikatos problemų. Ji nekaupia pavojingų bakterijų, todėl, kitaip nei daugelis kitų maisto produktų, išlieka saugi vartoti.
Trumpai tariant, jei užklydote į savo spintelės gilumą ir radote pamirštą druskos pakuotę – galite ją naudoti be baimės. Svarbiausia, kad druska būtų laikoma sausoje, sandarioje talpoje toliau nuo drėgmės ir kvapų. Tinkamai saugoma, ji bus naudinga ir po daugelio metų.













