15 nuostabių faktų apie Ebolą

15 nuostabių faktų apie Ebolą

Ar kada susimąstėte apie Ebolą – tą paslaptingą ligą, apie kurią girdėjote per žinias? Na, prisisekite, nes netrukus pasinersime į keletą tikrai stulbinančių faktų apie šį virusą. Ebola nėra tik dar viena liga; tai pasakojimas apie išlikimą, mokslą ir neįtikėtinas sveikatos priežiūros darbuotojų pastangas visame pasaulyje. Nuo jo ištakų iki plitimo ir novatoriškų tyrimų, kuriais siekiama jį sustabdyti, yra daug ką atskleisti. Ebola gali atrodyti baisu, bet turėdami reikiamą informaciją visi galime jaustis šiek tiek labiau pasirengę ir informuoti. Pasiruošę sumažinti vieno iš labiausiai apkalbamų virusų pastarojoje istorijoje? Pradėkime!

Ebolos supratimas: kas tai?

Ebola, baimę ir smalsumą keliantis pavadinimas, reiškia sunkią, dažnai mirtiną žmonių ligą, kurią sukelia Ebolos virusas. Šis virusas yra žinomas dėl savo protrūkių keliose Afrikos šalyse, dėl kurių kyla didelių sveikatos krizių.

  1. Ebolos virusinė liga (EVD), anksčiau žinoma kaip Ebolos hemoraginė karštligė, yra reta, bet sunki būklė, kuri negydoma gali baigtis mirtimi.
  2. Virusas pirmą kartą pasirodė 1976 m. per du protrūkius vienu metu Nzaroje, Sudane ir Jambuku, Kongo Demokratinėje Respublikoje. Pastaroji atsirado prie Ebolos upės, nuo kurios liga ir pavadinta.

Perdavimas ir simptomai

Prevencijai ir gydymui labai svarbu suprasti, kaip Ebola plinta ir kokius simptomus ji sukelia.

  1. Ebola perduodama žmonėms nuo laukinių gyvūnų ir plinta žmonių populiacijoje perduodama tarp žmonių. Virusas gali plisti per tiesioginį sąlytį su žmogaus, sergančio Ebola arba mirusio nuo Ebolos viruso, krauju ar kūno skysčiais arba nuo šiais skysčiais užterštų daiktų.
  2. Pirmieji Ebolos simptomai yra karščiavimas, nuovargis, raumenų skausmas, galvos skausmas ir gerklės skausmas. Po jų atsiranda vėmimas, viduriavimas, bėrimas, sutrikusios inkstų ir kepenų funkcijos simptomai, kai kuriais atvejais – ir vidinis, ir išorinis kraujavimas.

Protrūkiai ir poveikis

Ebolos protrūkiai padarė didelį poveikį bendruomenėms, kurias jie paveikia, dažnai sukeldami plačią paniką ir didelių iššūkių visuomenės sveikatos sistemoms.

  1. Didžiausias istorijoje Ebolos protrūkis įvyko Vakarų Afrikoje 2014-2016 m. Jis smarkiai paveikė Gvinėją, Liberiją ir Siera Leonę – daugiau nei 28 000 atvejų ir 11 000 mirčių.
  2. Ebolos protrūkius suvaldyti sudėtinga, nes virusas greitai plinta sveikatos priežiūros įstaigose, o paveiktose vietovėse dažnai silpnos sveikatos priežiūros sistemos.

Taip pat skaitykite: Oxyshred

Prevencija ir gydymas

Nors Ebola nėra išgydoma, norint kontroliuoti protrūkius būtina suprasti prevencines priemones ir esamus gydymo būdus.

  1. Prevencinės priemonės apima kontakto su užsikrėtusiais gyvūnais vengimą, apsauginių drabužių dėvėjimą ir reguliarų rankų plovimą. Sveikatos priežiūros darbuotojai, gydydami pacientus, privalo naudoti asmenines apsaugos priemones.
  2. 2016 m. gruodžio mėn. Gvinėjoje atliktas didelis tyrimas parodė, kad vakcina, vadinama rVSV-ZEBOV, labai apsaugo nuo Ebolos viruso. Ši vakcina dabar naudojama reaguojant į protrūkį, siekiant apsaugoti žmones, kuriems kyla didelė infekcijos rizika.

Ebolos pasaulinė reikšmė

Ebolos poveikis neapsiriboja tiesiogine sveikatos krize, paveikdamas ekonomiką, visuomenę ir net tarptautinius santykius.

  1. 2014-2016 m. Ebolos protrūkis Vakarų Afrikoje išryškino pasaulinio bendradarbiavimo būtinybę sprendžiant sveikatos krizes. Tai paskatino daug investicijų į sveikatos infrastruktūrą ir reagavimo į nelaimes mechanizmus nukentėjusiose šalyse.
  2. Ebolos protrūkiai paskatino naujų vakcinų ir gydymo būdų tyrimus, todėl virusologijos ir infekcinių ligų kontrolės pažanga.

Išgyvenęs Ebolą

Išgyventa Ebola yra žmogaus dvasios ir medicinos mokslo pažangos liudijimas.

  1. Ebolos virusą išgyvenusiems žmonėms po pasveikimo gali pasireikšti simptomai, įskaitant sąnarių skausmą, regėjimo sutrikimus ir nuovargį. Jie žinomi kaip post-Ebolos sindromas.
  2. Nepaisant didelio mirtingumo lygio, išgyvenamumas pagerėjo dėl geresnės palaikomosios priežiūros ir eksperimentinio gydymo, įskaitant antivirusinius vaistus ir išgyvenusiųjų kraujo perpylimus.

Ebolos tyrimų ateitis

Kova su Ebola tęsiasi, atliekami vakcinų, gydymo ir geresnių protrūkių valdymo būdų tyrimai.

  1. Mokslininkai stengiasi sukurti veiksmingesnius Ebolos gydymo būdus, įskaitant antivirusinius vaistus, kurie gali veiksmingiau nukreipti virusą.
  2. Ebolos tyrimai taip pat padeda suprasti kitas hemoragines karštliges ir naujas infekcines ligas, suteikiant vertingų įžvalgų, kaip ateityje kovoti su panašiomis grėsmėmis.
  3. Su kiekvienu protrūkiu išmokstama, kaip geriau aptikti Ebolos infekciją, reaguoti į ją ir užkirsti kelią jai ateityje, o tai parodo pasaulinio budrumo ir bendradarbiavimo svarbą.

Paskutinis žvilgsnis į Ebolos paslaptis

Ebola nėra tik dar viena antraštė; tai sudėtingas virusas, kurio istorija yra ir žavi, ir šiurpi. Kiekvienas faktas apie Ebolą, pradedant nuo paslaptingos ištakos tankiuose Afrikos miškuose iki pasaulinių pastangų sustabdyti jos plitimą, papildo mūsų supratimą apie šį didžiulį priešą. Mokslininkai ir sveikatos priežiūros darbuotojai ir toliau kovoja su protrūkiais, apsiginklavę geresnėmis žiniomis ir įrankiais nei bet kada anksčiau. Informuotumas ir švietimas atlieka esminį vaidmenį prevencijoje, todėl tokios diskusijos yra gyvybiškai svarbios. Atminkite, kad žinios įgalina veikti greitai ir efektyviai, pasukdamos bangą kovojant su tokiomis ligomis kaip Ebola. Taigi tęskime pokalbį, būkime informuoti ir palaikykime tuos, kurie yra priešakinėse linijose. Kartu mes galime pakeisti vykstančią kovą su Ebola ir kitomis kylančiomis grėsmėmis.

Dažnai užduodami klausimai apie ebolą

Ar galite užsikrėsti Ebola nuo žmogaus, kuris nerodo simptomų?

Ne, tu negali. Ebola užkrečiama tik tada, kai žmogui pradeda pasireikšti simptomai. Prieš tai, net jei kas nors užsikrėtė, jis neplatina viruso.

Kiek laiko Ebolos virusas gali išgyventi už kūno ribų?

Už kūno ribų Ebola nėra labai kietas vaikinas. Ant paviršių, tokių kaip durų rankenos ar stalviršiai, jis gali išgyventi tik kelias valandas. Tačiau kūno skysčiuose, laikomuose kambario temperatūroje, jis gali išlikti kelias dienas. Geros naujienos yra tai, kad dezinfekavimo priemonės gali jį gana lengvai išmušti.

Ar yra vaistų nuo Ebolos?

Na, mes neturime stebuklingų vaistų, bet vilties yra. Yra gydymo būdų, kurie gali žymiai padidinti išgyvenamumą. Tai apima rehidratacijos metodus ir eksperimentinius gydymo būdus, kurie pasirodė žadantys. Be to, ruošiamos vakcinos, kad būtų išvengta infekcijos.

Kaip plinta Ebola?

Ebola yra šiek tiek išranki, kaip ji keliauja. Jis plinta per tiesioginį sąlytį su užsikrėtusio asmens, kuriam pasireiškia simptomai, kūno skysčiais arba per daiktus, užterštus šiais skysčiais, pavyzdžiui, adatomis. Tai nėra oru plintantis virusas, todėl jūs negalite jo užsikrėsti tiesiog kvėpuodami tuo pačiu oru, kaip ir užsikrėtęs asmuo.

Ar gyvūnai gali perduoti Ebola žmonėms?

Taip, jie tikrai gali. Manoma, kad Ebola kilusi iš šikšnosparnių, kurie gali perduoti virusą kitiems gyvūnams, pavyzdžiui, beždžionėms, beždžionėms ir žmonėms. Paprastai tai atsitinka per sąlytį su užsikrėtusio gyvūno krauju ar kūno skysčiais.

Kokie yra Ebolos simptomai?

Ebola prasideda ne su trenksmu. Ankstyvieji simptomai yra gana nespecifiniai, pavyzdžiui, karščiavimas, gerklės skausmas, raumenų skausmas ir galvos skausmas. Jai progresuojant, viskas sunkėja, atsiranda vėmimas, viduriavimas, bėrimas ir kai kuriais atvejais vidinis ir išorinis kraujavimas.

Kaip Ebola gavo savo pavadinimą?

Ebola pavadinta Ebolos upės vardu Kongo Demokratinėje Respublikoje, kur virusas pirmą kartą buvo nustatytas 1976 m. Tradicija pavadinti virusus pagal vietas, kur jie buvo aptikti, kad nebūtų stigmatizuojama kokia nors grupė ar asmuo.

Koks mirštamumas nuo Ebolos?

Deja, jis gana aukštas. Priklausomai nuo protrūkio ir atsako, mirtingumas svyravo nuo 25% iki 90%. Tačiau su tinkama medicinine priežiūra išgyvenimo galimybės žymiai pagerėja.