Jeigu dažnai bandote pasigaminti patiekalą iš kiaušinių pusryčiams, bet jis nesigauna toks purus ir minkštas, kaip norėtųsi, – tikrai ne jūs vieni tai patiriate. Nors atrodo, kad viskas paprasta: išplakate kiaušinius, supilate į keptuvę ir iškepate. Tačiau rezultatas dažnai būna pernelyg sausas ar sukepęs. Kad kiaušinienė gautųsi tobula, reikia ne tik tinkamų ingredientų, bet ir keletos nedidelių gudrybių.
Ko reikia skaniai kiaušinienei
Norint išsikepti gardžią kiaušinienę, pakanka kelių paprastų produktų:
- šviežių kiaušinių,
- druskos ir juodųjų pipirų,
- kelio lašų šalto vandens,
- truputėlio sviesto kepimui.
Papildomi priedai, pavyzdžiui, sūris ar prieskoniai, naudojami pagal skonį.
Kaip pagaminti purią kiaušinienę
Kiaušinius pirmiausia išplakite dubenyje. Pagardinkite žiupsneliu druskos, maltų juodųjų pipirų, įlašinkite kelis lašus vandens – tai padeda masę padaryti purią ir švelnią.
Į keptuvę dėkite gabalėlį sviesto ir kaitinkite ant nedidelės ar vidutinės ugnies. Nepersistenkite su temperatūra – sviestas neturi pradėti ruduoti. Kai jis ištirps, supilkite išplaktus kiaušinius. Keptuvė turi būti pakankamai įkaitusi, bet ne per karšta, nes per didelė šiluma kiaušinienę išsausins.
Pirmą minutę leiskite masei šiek tiek sustingti, tada atsargiai judinkite guminine mentele. Svarbu judesius atlikti švelniai ir nepertraukiamai, kad kiaušiniai neprisviltų ir nebūtų per daug suardyti. Dažnai maišydami nuo keptuvės kraštų, prižiūrėsite, kad jie keptų tolygiai.
Kai kiaušinienė taps norimo tirštumo, iškart nukelkite nuo ugnies ir sudėkite į lėkštę. Nepalikite jos keptuvėje, nes net nuėmus nuo ugnies keptuvės karštis toliau ją kepins, dėl to galite netekti purumo ir švelnumo.
Kada gardinti kiaušinienę?
Kiaušinienę verta gardinti prieš pat valgant. Geriausia jas kepti tada, kai ruošiatės sėsti prie stalo – taip mėgausitės šiltu ir minkštu patiekalu. Atvėsusios kiaušinienės skonis ir tekstūra suprastėja.
Kuris indas tinkamiausias?
Kepant kiaušinienę, geriausiai rinktis nesvylančią keptuvę. Kitų tipų puodai ar keptuvės, pavyzdžiui, ketaus, linkusios prisvilti kiaušinį, net jei naudojate daug riebalų ir jos gerai paruoštos. Nesvylanti keptuvė kartu su sviestu užtikrina, kad kiaušinienė nesulips prie dugno ir tolygiai iškeps, o valymas po pusryčių bus kur kas paprastesnis.
Ar verta pilti pieną?
Dažnai manoma, kad pienas ar grietinėlė suteikia kiaušinienei daugiau purumo, tačiau iš tiesų jie gali ją pernelyg atskiesti. Dėl šios priežasties plakti užtenka tiesiog su trupučiu vandens. Tai paryškins natūralų skonį ir leis išgauti minkštą konsistenciją, nesumažinant purumo.
Kaip praturtinti skonį?
Norint, kad patiekalas būtų dar aromatingesnis, galima į plakinį įlašinti keletą lašų aštraus padažo arba Worcestershire padažo. Jie suteiks sodresnį skonį, neužgoždami pagrindinio – kiaušinių – aromato. Norint daugiau pikantiškumo ar poskonių, galima naudoti įvairius sūrius, įmaišyti sojos padažo ar net šiek tiek tamarindo – taip lengvai praturtinsite kasdienišką kiaušinienę.
Pabaigai
Kiaušinienė – patiekalas, atrodantis paprastas, tačiau reikalaujantis šiek tiek atidumo. Tinkamas kepimo indas, subalansuoti ingredientai ir neskubėjimas – štai, kas padės pusryčiams tapti skaniausiems! Išmokę keletą nesudėtingų triukų, kiekvieną kartą galėsite mėgautis namuose pagaminta, puria ir švelnia kiaušiniene.














