Ar manote, kad karališkosios privilegijos reiškia tik ištaigingas vaišes ir prabangius delikatesus? Nors rūmų virtuvėje netrūksta juodųjų ikrų ar šviežių trumų, kartais net aukščiausi asmenys trokšta paprasto, nostalgiško užkandžio. Legendinė Didžiosios Britanijos monarchė, kurios stalą puošdavo išskirtiniai patiekalai, turėjo vieną silpnybę, įprastą daugelio užkandžių mėgėjų lėkštėse. Tiesa, jos pasirinkimas buvo šiek tiek rafinuotesnis, pritaikytas karališkoms manieroms – net paprastam sumuštiniui suteikta žavingai elegantiška improvizacija.
Karališkas pamėgtas sumuštinis
Galbūt nustebsite sužinoję, kad pagrindinis karalienės mėgstamas patiekalas – prancūziškas sumuštinis su lydytu sūriu, vadinamas Croque Monsieur. Tai nėra tiesiog sūrio sumuštinis, kaip daugelis įpratę. Rufriniam užkandžiui gaminti naudojamas sūris su išskirtiniu skoniu – pavyzdžiui, Gruyère – ir tradicinis virta prancūziška kumpis. Tokį sumuštinį galima rasti daugybėje prancūziškų bistro, tačiau karalienės užsakymui buvo būtinas ypatingas priedas, suteikiantis neprilygstamą išskirtinumą.
Išskirtinis karalienės pasirinkimas
Karalienė mėgdavo pritaikytą klasikinio Croque Monsieur variantą. Standartiškai šis užkandis gaminamas iš duonos, lydyto sūrio, virto kumpio bei užkaitinamas taip, kad visi ingredientai susilieja į traškią ir sultingą visumą. Kartais jį dar pagardina bešamelio padažu. Visgi, karalienės versijoje neapsiribota įprastais ingredientais – ji pageidavo, kad viršuje būtų pridėta puriai plakto kiaušinio. Toks pakitimas primena kitą prancūzišką sumuštinį – Croque Madame, kuris ant viršaus paprastai turi keptą kiaušinį. Taip išradingai paruoštas užkandis tapdavo tikra gurmaniška pagunda net išrankiausiam skoniui.
Iš kokių produktų gaminamas šis delikatesas?
- Gruyère – šveicariškas sūris, pasižymintis sodriu riešutiniu skoniu.
- Specialiai virta prancūziška kumpis, vadinama „jambon de Paris“.
- Kepinta duona, dažniausiai batonas ar kita šviesi duona.
- Papildomai – plakto kiaušinio uždangalas, kuris suteikia purumo ir šilumos.
Įprasta Croque Monsieur tiekti kartu su keptomis bulvytėmis ir šviežių salotų garnyru. Jei nepavyksta rasti tradicinio prancūziško kumpio, galima naudoti kitokį kokybišką kumpį ar net plonai pjaustytą vytintą mėsą.
Kas buvo karalienės naktiniai užkandžiai?
Nors gali pasirodyti, kad pamėgtą sūrio sumuštinį karalienė valgydavo vėlai vakare, iš tiesų jos pasirinkimai naktį buvo kur kas santūresni. Varginančiomis naktimis ji mieliau rinkdavosi paprastą gabalėlį šokolado arba vaisių. Tokia mitybos drausmė puikiai atspindėjo jos kasdienę discipliną – tiek maisto pasirinkimuose, tiek kituose gyvenimo aspektuose.
Karalienė gebėjo mėgautis įvairiais patiekalais, tačiau visada laikydavosi protingų porcijų ir saikingumo principo. Kasdienis maisto racionas buvo sudarytas iš keturių nedidelių valgių bei nedažno užkandžio vėlyvą vakarą.
Kokius dar patiekalus mėgo karalienė?
Nors sūrio sumuštinis su savitu karališku prieskoniu tapo vienu žaviausių jos pasirinkimų, jos valgiaraštyje netrūko ir kitų jaukių, namuotų skonių. Ji vertino įvairius paprastus, tačiau kruopščiai pagamintus užkandžius, kurie neapsunkintų, tačiau suteiktų malonumą.













