Virtuvės sandėliukas – viena svarbiausių erdvių namuose, kur laikome daugumą ilgo galiojimo maisto produktų ir kitų būtiniausių atsargų. Tinkamai sutvarkytas sandėliukas ne tik taupo laiką ruošiant valgį, bet ir padeda sumažinti švaistomą maistą.
Pritaikykite išmanius sprendimus mažose erdvėse
Sandėliukai dažnai nėra dideli, todėl kiekvienas centimetras čia svarbus. Įvertinkite esamą turinį, apžiūrėkite, kurie produktai užima daugiausia vietos, kas dažniausiai pasikartoja, ar dažnai perkate dideliais kiekiais. Prieš pradedant organizuoti, išimkite visus produktus ir pereikite prie veiksmingų laikymo būdų.
Rūšiuokite su krepšeliais ir dėžėmis
Užuot dėję visus produktus tiesiogiai ant lentynų, suskirstykite juos pagal paskirtį ar tipą į atskirus krepšelius arba dėžutes. Skaidrūs plastikiniai konteineriai arba metaliniai krepšiai puikiai tinka tam, ką norite matyti iš karto. Nepermatomos dėžės ar pinti krepšiai – ideali vieta paslėpti mažiau estetiškus daiktus. Turint didelių pakuočių ar atsargų, panaudokite medines dėžes sandėliuko apačioje ar viršuje – jose tilps popieriniai rankšluosčiai, šiukšlių maišai, įvairios buitinės priemonės.
Maistą pereikite į vienodus indus
Kad sandėliukas atrodytų tvarkingai ir vizualiai patraukliai, berkite birius produktus, tokius kaip miltai, makaronai ar dribsniai, į vienodo dydžio plastiko arba stiklo sandėliavimo indus. Vieninga išvaizda padeda lengviau rasti reikalingą produktą ir dažnai prailgina maisto galiojimą.
Lentynų aukštį reguliuokite pagal poreikius
Prieš dėdami produktus atgal, pasitikrinkite, ar galite koreguoti sandėliuko lentynų aukštį. Nors dažnai jos išdėstytos vienodais atstumais, bet skirtingomis pakuotėms gali prireikti daugiau arba mažiau vietos. Dažniausiai naudojamus produktus laikykite akių lygyje – taip juos pasieksite lengviausiai. Vaikams skirtus užkandžius ar greitų pusryčių produktus galite paskirstyti žemiau, kad jie būtų ranka pasiekiami. Retai naudojamus prietaisus ar nestandartines pakuotes laikykite aukščiausiose lentynose.
Produktus laikykite grupėmis
Tvarkinga sandėliuko sistema turėtų būti paprasta naudoti kasdien. Todėl panašius produktus laikykite greta: kavą ir arbatą susidėkite kartu, miltus padėkite prie cukraus, konservus išdėliokite vienas šalia kito. Taip lengviau rasite, ko reikia, ir visi namiškiai žinos, kur padėti grąžintus produktus.
Sutvarkykite ir pažymėkite etiketes
Kiekvienam sandėliavimo indeliui ar dėžei užklijuokite aiškias etiketes, kad net ir kiti šeimos nariai žinotų, kur grąžinti gaminius. Tai pagerina tvarką ir padeda išvengti sumaišymo.
Neignoruokite durų erdvės
Jei sandėliuko durys nėra prigludusios prie lentynų, jose galite pakabinti siaurą kabinimo sistemą su krepšeliais – ten puikiai tilps prieskoniai, užpilami padažai, buteliai ar net nedidelės skardinės. Taip pat prie durų verta pritvirtinti kabliukų – jie tinka šluostėms, prijuostėms ar puodams pakabinti.
Panaudokite ištraukiamus stalčius
Apatinės sandėliuko lentynos dažnai lieka tuščios, nes prie jų sunku prieiti. Vienas paprastas sprendimas – įmontuoti ištraukiamus stalčius, į kuriuos patogiai susidėsite rečiau naudojamus ar sunkiau randamus produktus. Tai ne tik padidina vietos panaudojimą, bet ir leidžia viską pasiekti be didelių pastangų.
Idėjos skardinėms laikyti
Skardinių stumdymas sandėliuko gilumoje dažnai baigiasi pasimetusiais produktais, kurių turime kelias vienodas. Speciali paslanki lentynėlė-skardinių laikiklis ar dalikliai padės visoms konservuotoms prekėms rasti savo vietą. Toks sprendimas leidžia matyti turinį ir greitai pasiekti reikiamą skardinę, išvengiant pasikartojančių pirkinių.
Peržiūrėkite sukamus padėklus
Sukamieji padėklai – puikus būdas laikyti prieskonius, aliejų butelius ar užkandžius. Jie ypač naudingi, jei kai kurie produktai dažnai lieka užnugaryje nepastebėti ir vėliau nebesuvartojami. Kompaktiški modeliai su keliomis dalimis leidžia efektyviau išnaudoti vietą, o mažesnius daiktus, pvz., batonėlius, galima laikyti net vertikaliai.
Išnaudokite sienas – kabinkite kabliukus ar skersinius
Jei sandėliukas erdvesnis, ant tuščių sienų galite pakabinti skersinius ar kabliukus, ant kurių tilps vaisių krepšeliai, puodai, sandėliavimo maišeliai ar net virtuvės įrankiai. Tokie sprendimai leidžia palaikyti tvarką ir panaudoti visas laisvas vietas.













