Triufeliai jau seniai garsėja kaip vieni brangiausių prieskonių virtuvėje, tačiau vis dažniau juos randame net ir kasdienio restorano meniu. Kaip nutiko, kad toks prabangos simbolis tapo toks prieinamas?
Triufelių tikrumas restoranuose
Nors pastaraisiais metais triufeliai tapo savotiška mada, tikrieji triufelių mėgėjai žino, kad dauguma siūlomų „triufelių aliejų“ iš tikrųjų su šiuo grybu neturi nieko bendra. Natūralūs triufeliai yra reti – ypač baltoji rūšis, kuri aptinkama tik laukinėje gamtoje tam tikruose Italijos regionuose ir tik trumpą laikotarpį per metus. Dėl išskirtinio skonio paklausa yra didžiulė, todėl gamintojai pradėjo ieškoti pigesnių pakaitalų, nusivylusiems tikrojo skonio gerbėjams.
Kodėl triufelių aliejus klaidina?
Didžioji dalis parduodamų triufelių aliejų yra paprastas alyvuogių aliejus, papildytas laboratorijoje pagamintomis cheminėmis medžiagomis, imituojančiomis triufelių kvapą. Dažniausias sintetinio aliejaus ingredientas – 2,4-ditiapentanas – yra vos vienas iš daugybės junginių, kurie sukuria natūralaus triufelio skonio sodrumą ir kompleksiškumą. Iš tikrųjų tie, kas ragavo tik tokio aliejaus patiekalų, gali lengvai susidaryti klaidingą įspūdį apie tikrus triufelius.
Sintetiniai priedai ir tikrasis skonis
Neretai net ir tie, kurie save laiko triufelių entuziastais, iš tikrųjų nėra susipažinę su tikruoju triufelio aromatu. Net jei aliejus būtų pagamintas iš natūralių triufelių, jautrių skonio niuansų dažnai nelieka – ilgiau pastovėjęs aliejuje, subtilus kvapas tiesiog išgaruoja. Nepaisant to, sintetiniai triufelių aliejai vis tiek pardavinėjami už nemažą kainą, nors jų gamyba yra itin pigi.
Virtuvės šefų požiūris į triufelių aliejų
Dalis virtuvės profesionalų komerciškai gaminamo triufelių aliejaus atsisako išvis. Kiti siūlo laikytis nuosaikumo, tačiau nemažai patyrusių šefų mano, jog niekas neprilygsta natūraliam grybui. Šviežias triufelis leidžia kulinarams atskleisti visą patiekalo išskirtinumą – tai, ko nepasieksi sintetinių pakaitalų pagalba. Dažniausiai tikri triufeliai tiesiog tarkuojami ant karšto patiekalo ar vos apkepinami svieste arba švelniame aliejuje, kad aromatas išliktų kuo natūralesnis.
Kaip atpažinti, ką valgote?
Kitą kartą, lankydamiesi restorane, siūlančiame triufelių skonio patiekalus, verta atkreipti dėmesį, kuo jie iš tiesų pagardinti. Taip galėsite geriau suprasti, ar ragaujate prabangų ingredientą, ar tik jo imitaciją. Tikras triufelių aromatas – sunkiai pamirštamas, o atpažinus pakaitalą, galbūt norėsite rinktis kitaip.