Šaltiems vakarams puikiai tinka dubenėlis šilto, sotiško patiekalo – ar tai būtų sriuba, troškinys, ar čili. Nuo seno šie patiekalai populiarūs dėl savo jaukumo ir nesudėtingo paruošimo, tačiau ne visi aiškiai žino, kuo jie tarpusavyje skiriasi. Panagrinėkime pagrindinius skirtumus tarp sriubos, troškinio ir čili.
Sriuba, troškinys ar čili – pagrindiniai panašumai ir skirtumai
Visų šių patiekalų pagrindas – virti ingredientai, kurie minkštėja skysčiuose ir suformuoja darnius skonių derinius. Vis dėlto jų skirtumai prasideda būtent nuo skysčio kiekio ir konsistencijos.
Sriuba – daug skysčių ir lengvas patiekalas
Sriuba išsiskiria gausiu skysčio kiekiu – tiek, kad visi ingredientai laisvai plaukioja, o visas patiekalas yra valgomas šaukštu iš dubenio ar puodelio. Sriubos gaminamos su daržovėmis, mėsa arba ankštiniais, o skystis dažniausiai būna vanduo, sultinys ar sultys. Nuo tirštų sriubų iki kreminių trintų – visas jas jungia pagrindinė taisyklė: jose vyrauja skysčiai.
Troškinys – sodrus, sotus ir tirštesnis
Troškiniuose skysčių gerokai mažiau nei sriuboje, todėl ingredientai neplaukioja, o tik dalinai panardinti. Paprastai troškiniai ruošiami lėtai – mėsa ar daržovės troškinamos, kol suminkštėja, o jų skonis susilieja su padažu. Dažnai skysčio pagrindui naudojami sultinys, vynas, alus ar net pomidorų tyrė. Troškinių konsistencija tirštesnė ir dažnai jie valgomi su garnyru – bulvių koše, ryžiais, polenta ar makaronais. Nors daugelis troškinių gaminami su dideliais mėsos gabalais, galima drąsiai ruošti ir vegetariškus variantus.
Čili – ypatingas troškinio variantas
Čili patiekalai dažniau primena tirštus troškinius, nes skysčio juose labai mažai. Būdingiausias prieskonis – aštrieji pipirai arba čili milteliai. Klasikinį čili sudaro smulkinta mėsa, pupelės ir pomidorai. Beje, receptų įvairovė didelė – galima ruošti su įvairia mėsa arba visai be jos, pagal skonį keisti ankštinius ar daržoves, naudoti sultinį arba pomidorų tyrę. Vienas svarbiausių skirtumų nuo kitų troškinių – stiprus čili prieskonis ir ryškesnė spalva.
Kaip atskirti?
- Sriuba – labai daug skysčio, ingredientai plaukioja, pati patiekalo esmė – aromatingas sultinys.
- Troškinys – tirštesnė tekstūra, ingredientai labiau „maudosi“ padaže nei plaukioja skystyje, patiekalas toks sotus, kad tinka antram patiekalui.
- Čili – troškinio rūšis su aštriu, ryškiu čili prieskoniu, dažniausiai su pomidorų padažu, mėsa ir ankštiniais.
Taigi, jei norisi paprasto sultinio su lengvais ingredientais – rinkitės sriubą. Jeigu traukia sodresni, nuo sočių skonių tiršti patiekalai – išbandykite troškinius arba jų aštrų variantą čili.