Daugelis sutiks – šiltas, tobulai išteptas sviestas gali paversti net ir paprasčiausią skrebutį gardžiu užkandžiu. Tačiau šaldytuve laikytas sviestas sunkiai pjaunasi, vos išspaudžiamas ir didina tikimybę sugadinti pusryčius. Natūraliai kyla klausimas: ar tikrai saugu sviestą laikyti kambario temperatūroje, kad ryte jo nereikėtų kietai skobti peiliu?
Ar sviestą būtina laikyti šaldytuve?
Nors daugelis mano, kad sviestas – kaip ir kiti pieno produktai – turėtų būti šaldytuve, iš tiesų jis gali stovėti ant virtuvės stalviršio. Sviestui būdinga savybė atsispirti bakterijoms lemia tai, kad ši maisto prekė ženkliai skiriasi nuo pieno ar grietinėlės laikymo reikalavimais.
Kodėl sviestas nepūva taip greitai?
Sviesto sudėtis stipriai skiriasi nuo pieno: apie 80 procentų produkto yra riebalai, todėl vandens kiekis jame labai mažas. Ši savybė riboja bakterijų dauginimąsi. Dažniausiai sviestas gaminamas iš pasterizuoto pieno, kurio apdorojimas mažina kenksmingų mikroorganizmų tikimybę.
Taip pat dažnu atveju druskos pridėjimas svieste dar labiau sumažina bakterijų augimo riziką. Tačiau jei mėgstate nesūdytą sviestą, saugumo sumetimais jį geriausia laikyti šaldytuve.
Kaip teisingai laikyti sviestą kambario temperatūroje?
Norint ilgiau mėgautis minkštu sviestu, patartina jį laikyti sandarioje, orui ir šviesai nepralaidžioje dėžutėje. Tokiu būdu kambario temperatūroje sviestas išliks šviežias maždaug savaitę. Rekomenduojama ant stalo laikyti tik tiek sviesto, kiek spėjate suvartoti per kelias dienas – taip sumažinsite išmetamų likučių kiekį.
Kada reikia sviestą dėti į šaldytuvą?
Nors sviestas gali stovėti ant stalviršio nepakenkdamas, tam tikromis sąlygomis reikėtų pasitelkti šaldytuvą. Ypač tai svarbu, jei namuose karšta, sviestas nesūdytas arba ketinate ilgai jo nelaikyti. Svarbu stebėti spalvos, kvapo ir skonio pokyčius, nes jie gali būti gendančio sviesto ženklas.
Apibendrinant – galite drąsiai gerti karštą arbatą ir tepti sviestą ant skrebučio, nesirūpindami, kad prieš tai reikėjo ištraukti jį iš šaldytuvo. Taip pusryčiai taps patogesni ir skanesni!