Ar žinote, ką reiškia mažos lipnios etiketės ant vaisių ir daržovių? Daugelis jų tiesiog eina tiesiai į šiukšliadėžę, tačiau pažvelgus atidžiau, jose paslėpta daugiau informacijos nei manote.
Kiekvienas kodas ant obuolio ar persiko – vadinamasis kainos atpažinimo numeris (PLU) – ne tik padeda kasoje teisingai suskaičiuoti kainą, bet ir suteikia naudingų užuominų apie patį produktą bei jo auginimo būdą.
Kaip skaityti PLU kodus
PLU kodai dažniausiai susideda iš keturių arba penkių skaitmenų. Keturi skaitmenys paprastai nurodo, kad produktas buvo užaugintas tradiciniais metodais, o tokiuose lipdukuose gali nebūti papildomos informacijos apie natūralumą ar ekologiją.
Jei atsiranda penki skaitmenys, verta atkreipti dėmesį į pirmąjį:
- Pradžia nuo 9 – ženklas, kad tai ekologiškas produktas.
- Kodas, prasidedantis 0 – užaugintas naudojant tradicinius, įprastus metodus.
- Numeris, kuris prasideda 8 – rodo genetiškai modifikuotą maistą, nors tokių šviežių produktų pasitaiko itin retai.
Kodėl šie kodai svarbūs pirkėjui?
Nors šios mažos etiketės daugiausia skirtos pardavėjams, pirkėjai iš jų taip pat gali gauti naudos – tai greitas būdas sužinoti daugiau apie pasirinktą vaisių ar daržovę. Visgi, šie žymėjimai nėra privalomi, todėl kai kurie augintojai pirmąjį skaitmenį gali praleisti, o tuomet kodas būna trumpesnis – tai gali apsunkinti bandymus atskirti ekologišką nuo įprasto produkto.
Kaip atpažinti ekologišką ar ne GMO produktą?
Jeigu norite įsigyti iš tikrųjų ekologiškos produkcijos, verta atkreipti dėmesį ne tik į lipdukus, bet ir ieškoti oficialių ženklinimų, tokių kaip ekologinio ūkininkavimo sertifikatas ar atitinkami logotipai. Šie ženklai labiau garantuoja, kad produktas atitinka norimus standartus.
Būkite atsargūs su „be GMO“ ir „ne GMO“ užrašais – jei šios frazės nėra griežtai reglamentuotos, dėl jų teisingumo gali kilti klausimų. Patikimi sertifikatai – saugesnis pasirinkimas.
Sezoninės daržovės ir vaisiai – šviežumas jūsų lėkštėje
Norint įsigyti pačios aukščiausios kokybės daržovių bei vaisių, verta rinktis sezoninę produkciją. Šviežia produkcija dažniausiai būna aromatingesnė ir išlaiko daugiau naudingų medžiagų, todėl ji – puikus pasirinkimas kiekvienam, rūpinančiamis savo mityba.