Makaronai dažnai laikomi paprastu ir greitu patiekalu, tinkančiu tiek greitam užkandžiui, tiek šventinei vakarienei. Atrodo, tiesiog įmeti makaronus į verdantį vandenį, užpili padažu, ir viskas! Tačiau virtuvėje net patys paprasčiausi patiekalai turi savų gudrybių, o darydami tam tikras klaidas galime sugadinti net ir tokį elementarų valgį kaip makaronai.
Dažna klaida gaminant makaronus
Daugelis įpratę prieš verdant makaronus užpilti į vandenį šlakelį aliejaus – esą taip makaronai nelips tarpusavyje, o vanduo neišbėgs per kraštus. Tačiau toks įprotis, nors ir populiarus, gali turėti priešingą efektą nei tikimasi.
Aliejaus ir vandens sąveika
Aliejus ir vanduo, kaip žinia, nesimaišo – todėl verdant makaronus aliejus paviršiuje susidaro plona plėvele, tačiau pačių makaronų beveik nepasiekia. Tuomet, nupilant vandenį, ant makaronų gali likti aliejaus likučių, kurie kliudo padažui tolygiai pasiskirstyti ir prilipti prie makaronų. Tai reiškia, kad padažas gali nuvarvėti nuo makaronų, o pats patiekalas praras dalį skonio.
Patarimai, kaip išvengti lipnių makaronų
Laimei, kad išvirtumėte nepriekaištingus makaronus, aliejus visai nebūtinas. Užuot pilę riebalus tiesiai į verdantį vandenį, rinkitės tinkamesnius būdus:
- Gaminimui naudokite didelį puodą ir pakankamai vandens – taip makaronams užteks vietos judėti, o jie mažiau lips.
- Iš karto įdėjus makaronus, gerai juos pamaišykite. Vėliau, verdant, kelis kartus pamaišykite dar kartą.
- Nukaitus makaronus, kol jie dar karšti, iš karto sumaišykite juos su padažu – taip pasta nelips, o padažas tolygiai pasiskirstys. Jei makaronai kiek sulipo, įpilkite nedidelį kiekį vandens, kuriame jie virė – tai padės juos švelniai atskirti vieną nuo kito.
Maži niuansai, didelis skirtumas
Nors makaronai atrodo paprastas patiekalas, juos gaminant vertėtų atsisakyti kai kurių senų, tačiau nereikalingų įpročių. Nedideli pakeitimai – pavyzdžiui, atsisakyti aliejaus naudojimo ir dažniau pamaišyti makaronus – padės pagerinti ne tik jų skonį, bet ir patį valgymo malonumą. Kartais net smulkmenos virtuvėje lemia didžiausią skirtumą.