Ar kada pagalvojote, kodėl šviežių alyvuogių nerandate parduotuvių lentynose? Nors daugumą vaisių lengva nusipirkti tokius, kokius juos nurenkame nuo medžio, alyvuogės – išimtis. Lentynose dažniausiai rasite tik sūryme konservuotų ar marinuotų alyvuogių, tačiau šviežių vaisių ten neišvysite.
Kodėl alyvuogės nėra parduodamos šviežios
Pagrindinė priežastis slypi pačiame vaisiuje. Šviežiose alyvuogėse itin didelė natūrali medžiaga – oleuropeinas. Dėl jo šie vaisiai žali būna labai kartūs ir beveik nevalgomi. Šios medžiagos kiekis alyvuogėse gali siekti net 14 proc., todėl šviežios jos tiesiog netiktų valgyti dėl stipraus kartumo ir nemalonaus skonio.
Kaip alyvuogės tampa valgomos
Todėl alyvuogės turi būti apdorojamos – tik tada jos tampa mėgstamu užkandžiu daugeliui. Yra keletas pagrindinių būdų, kaip pašalinti oleuropeiną ir sumažinti kartumą:
- Mirkyti vandenyje: Šviežias alyvuoges laikoma vandenyje, kol dalis kartumo išsisklaido. Šis procesas užtrunka gana ilgai.
- Sūdymas ar fermentacija sūryme: Dalis alyvuogių brandinamos sūryme, kur jos pamažu fermentuojasi ir praranda nemalonias skonio savybes. Kartumas mažėja, o vaisiai įgauna sodresnį skonį.
- Cheminis greitintuvas: Kai kurioms alyvuogėms naudojamas greitesnis būdas – jos mirkomos natrio hidroksido tirpale. Ši cheminė medžiaga (dar žinoma kaip šarmas) pagreitina kartumą mažinančias reakcijas – per maždaug savaitę alyvuogės tampa valgomu produktu. Po šio proceso vaisiai labai kruopščiai nuplaunami, ir galiausiai sudedami į sūrymą, kad išliktų šviežios ir galėtų keliauti į prekybą.
Ar šviežias visada reiškia geresnis?
Atrodo, kad rinkoje paplitusi nuostata, jog šviežias visada geriau, alyvuogių atveju iš tiesų netinka. Šie vaisiai reikalauja kruopštaus apdorojimo prieš patenkant ant jūsų stalo – tik tada jie tampa malonaus skonio, kvapo ir tekstūros. Štai kodėl šviežių alyvuogių prekybos centruose paprasčiausiai nepamatysite.