Ar kada susimąstėte, iš kur atsirado populiarūs krekeriai, dažnai valgomi su šokoladu ir zefyrais per laužus? Nors daugelis galvoja, kad jie buvo sukurti būtent tam, išties jų istorija visiškai kitokia – ir gana netikėta.
Kodėl atsirado krekeriai
Krekeriai buvo sumanyti XIX amžiuje, kai visuomenė griežtai vertino įvairius malonumus ir kūniškus potraukius. Tuomet buvo gajus įsitikinimas, kad susilaikymas nuo sekso lemia sveikesnį ir taurų gyvenimą. Daugelis tikėjo: jei pasiduosi savo norams, gresia ne tik moralinė žala, bet ir sveikatos problemos – galvos skausmas, epilepsija ar net beprotybė.
Blandžios mitybos idėja
To meto sveikatingumo šalininkai ragino pasirinkti nuobodų, prėską maistą ir taip tramdyti savo impulsus. Rekomenduota rinktis tokius patiekalus kaip avižinė košė, rudų miltų duona ar virti kviečiai. Buvo manoma, kad skonis lėkštas maistas padeda nuslopinti aistras ir skatina švarą mintyse.
Iš kur kilo pavadinimas
Krekeriai gavo savo vardą nuo žmogaus, kurio tikslas buvo paskatinti tokią „skaistybės“ mitybą. Pradžioje šie sausainiai buvo visiškai be saldiklių, džiovinti, kieti ir rudi – neturėjo nei cukraus, nei medaus, nei cinamono, kuris jiems dabar suteikia skonio.
Nedidelė gerbėjų bendruomenė
Vieni žmonės labai susižavėjo šiuo sumanymu ir net pasivadino specialiu vardu, kuris kildinamas nuo krekerių išradėjo pavardės. Jie tikino, kad laikantis neskanios dietos išsigydė nuo blogų minčių ir jausmų. Tačiau laikui bėgant išradėjo požiūris tapo pernelyg radikalus net jo pasekėjams, o kepėjai ėmė skųstis dėl mažėjančių pajamų – nereikėjo gardžių kepinių, kai buvo populiarinami prėskūs produktai.
Pasikeitusi paskirtis ir skonis
Bėgant laikui, krekerių populiarumas plito ir su laiku jų receptas keitėsi, atsirado daugiau skonio, saldumo. Galiausiai jie virto tuo skanėstu, kurį mėgstame šiandien – ir retas kuris žino, kad jų istorija prasidėjo visai ne nuo jaukių vakarų prie laužo su s’more’s užkandžiais.