Obuolių pyragas

Obuolių pyragas

Paskutinį kartą atnaujinta: 2025-03-10

Šis obuolių pyrago receptas yra pats geriausias! Sultingi obuolių gabalėliai yra padengiami cukrumi ir prieskoniais, o tada kepami traškioje, naminėje tešloje.

Nereikia jaudintis dėl per minkštų obuolių ar permirkusios tešlos – šis pyragas visuomet iškepa tobulai!

Reikalingi ingredientai:

  • Pyrago tešla
  • Obuoliai
  • Baltasis cukrus
  • Rudas cukrus
  • Miltai
  • Cinamonas
  • Muskatas
  • Citrina
  • Kiaušinis

Reikalingi įrankiai:

  • 23 cm skersmens kepimo forma
  • Kočėlas
  • Kepimo popierius
  • Šluotelė
  • Mentele
  • Kepimo svoriai arba džiovintos pupelės
  • Folija arba specialus kraštų apsaugas
  • Maišymo dubenys
  • Matavimo puodeliai ir šaukštai

Ingredientai:

  • 2 pyrago tešlos lakštai (23 cm skersmens)
  • 7 dideli Granny Smith obuoliai (nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite 1,3 cm griežinėliais)
  • 120 g baltojo cukraus
  • 120 g rudojo cukraus (laisvai supakuoto)
  • 2 valg. š. miltų
  • 1 arb. š. cinamono
  • ⅛ arb. š. muskato
  • 1 valg. š. citrinos sulčių (plius pusės citrinos žievelė)
  • 1 didelis kiaušinis (lengvai išplaktas kiaušinio aptepimui)
  • 2 valg. š. cukraus pabarstymui (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Pasiruoškite pyrago tešlą pagal receptą arba naudokite pirktinę, laikydamiesi pakuotės instrukcijų.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 204°C.
  3. Dubenyje sumaišykite obuolius, cukrų, miltus, cinamoną, muskatą, citrinos sultis ir žievelę.
  4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje 5-10 minučių. Iškočiokite vieną dalį iki 30 cm skersmens ir įklokite į gilią kepimo formą.
  5. Įdėkite obuolių įdarą ir tolygiai paskirstykite.
  6. Iškočiokite antrąją tešlos dalį, uždenkite obuolius ir sujunkite kraštus.
  7. Aštriu peiliu padarykite kelias įpjovas viršuje.
  8. Aptepkite pyrago paviršių kiaušinio plakiniu ir, jei norite, pabarstykite cukrumi. Uždenkite kraštus folija.
  9. Kepkite 25 minutes 204°C temperatūroje. Tada nuimkite foliją, sumažinkite temperatūrą iki 190°C ir kepkite dar 30-35 minutes.
  10. Atvėsinkite bent 3 valandas prieš pjaustant.

Kokius obuolius rinktis?

Yra daugybė obuolių rūšių, kurios tinka pyragui, tačiau geriausios yra šios:

  • Granny Smith – labai rūgštūs ir tvirti obuoliai, kurie kepimo metu nepraranda formos.
  • Honeycrisp – traškūs, saldžiarūgščiai obuoliai, puikiai tinkantys kepiniams.
  • Jazz – saldūs ir traškūs obuoliai.
  • Golden Delicious – švelnesnio skonio, bet gerai išlaiko savo struktūrą kepimo metu.
  • Jonagold – saldžiarūgščiai obuoliai, puikiai tinkantys pyragui.
  • Pink Lady – balansuoja tarp rūgštumo ir saldumo.

Tobula tešla pyragui

Geras obuolių pyragas prasideda nuo puikios tešlos. Galite naudoti sviestinę arba raugintą tešlą – abi suteikia nepakartojamą traškumą ir švelnumą.

Tešlą galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve arba šaldiklyje iki tol, kol bus pasiruošta kepti pyragą. Jei naudojate pirktinę tešlą, vadovaukitės pakuotės instrukcijomis.

Kaip pagaminti obuolių pyragą nuo nulio?

  1. Paruoškite obuolius. Nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite obuolius maždaug 1,3 cm storio griežinėliais.
  2. Sumaišykite įdarą. Dubenyje sumaišykite obuolius, baltąjį ir rudąjį cukrų, miltus, cinamoną, muskatą, citrinos žievelę ir sultis. Palikite pastovėti.
  3. Paruoškite tešlą. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje 5-10 minučių. Ant lengvai miltuoto paviršiaus iškočiokite pirmąją tešlos dalį iki 30 cm skersmens ir 3 mm storio. Įtieskite ją į kepimo formą.
  4. Įdėkite įdarą. Įdėkite obuolių įdarą į tešlą, tolygiai paskirstykite.
  5. Uždenkite pyragą. Iškočiokite antrąją tešlos dalį ir uždenkite obuolius.
  6. Užlenkite kraštus. Aštriu peiliu nupjaukite perteklinę tešlą ir sulenkite kraštus, kad pyragas būtų sandarus.
  7. Paruoškite kepimui. Plakiniu kiaušiniu aptepkite tešlos paviršių ir, jei norite, pabarstykite cukrumi. Peiliu įpjaukite kelias angas garui išeiti.
  8. Apsaugokite kraštus. Folijos juosta uždenkite pyrago kraštus, kad jie nesudegtų kepimo metu.
  9. Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 204°C ir kepkite 25 minutes. Tada nuimkite foliją, sumažinkite temperatūrą iki 190°C ir kepkite dar 30-35 minutes, kol pyrago paviršius taps auksinės spalvos, o įdaras burbuliuos.
  10. Atvėsinkite. Prieš pjaustant, leiskite pyragui visiškai atvėsti bent 3 valandas.

Kaip laikyti?

Pyragą galima iškepti 2 dienas iš anksto. Jį galima laikyti kambario temperatūroje, laisvai uždengtą, arba šaldytuve iki 5 dienų.